добре дошли в моя уеб сайт

червени десертни сортове

лози

Мискет русенски е червен десертен сорт грозде. Селектиран е в България чрез кръстосването на сортовете Кардинал и Хамбургски мискет през 1973 г. от Ив.Тодоров и З.Занков. Разпространен е из цялата страна.

Раннозреещ сорт : гроздето узрява в края на юли и началотона август. Лозите са среднорастящи, с добра устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене. Лозите проявяват добра възстановителна способност след силни зимни повреди. Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони и полупланински места с надморска височина до 700-800 м. Средният добив от една лоза при стъблено отглеждане е 4-5 кг, а от декар - до 1500 кг.

Гроздът е голям (300 г.), рехав. Зърната са едри (4,8 г.), овални, тъмно-лилави до черни. Консистенцията е хрупкава, с приятен вкус и силно изразен мискетов аромат. Сокът е безцветен.

Използва се за прясна консумация. Гроздето не се напуква, не гние и е с много добра транспортабилност. Захарното съдържание в гроздето в технологична зрялост е 16 %, а титруемите киселини са 4,24 г/л.

лози

Кардинал е червен десертен сорт грозде с произход от САЩ. Сортът е създаден в Калифорния през 1939 г. чрез кръстосване на сортовете Фламе Токай и Алфонс Лавале. Широко разпространен в БългарияСърбия , Франция и Италия. В България сортът е внесен през 1962 г., след което започва неговото бързо разпространение.

Ценен ранен десертен сорт. Узрява през първата половина на август.

Гроздовете са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра. Кожицата е тъмновиолетова, средно дебела, крехка. Месото е хрупкаво, приятно на вкус, със слаб мискетов аромат . Зърната са неизравнени по големина.

Използва се за прясна консумация и за приготвяне на сокове и компоти. Отличава се с висока родовитост, добивност и добра транспортабилност.

лози
Характеризира се със средно голям до голям грозд, коничен, с едно крило, полусбит до рехав. Зърното на този сорт грозде е много голямо, овално до продълговато, със сочна консистенция и хармоничен и леко тръпчив неутрален вкус. Кожицата е дебела, жилава, тъмносиня, покрита с обилен восъчен налеп. Гроздето узрява през втората половина на септември. Лозите са силно растящи, със средна родовитост при отглеждане на формировките стъблен Гюйо и Мозер, с дължина на плодовите пръчки 10-12 очи. Сортът не е склонен към изресяване и милерандаж, напада се от обикновена и брашнеста мана, но е практически устойчив на сиво гниене. Чувствителен е към ниски зимни температури. Изисква дълбоки, плодородни, свежи почви и напояване. Гроздето от сорта Палиери се използва за прясна консумация, но запазва добрия си външен вид и при оставяне по-дълго време на лозите, и при съхраняване.
лози

Велика е червен десертен ранно и среднозреещ сорт грозде. Селектиран е през 1987 г. от Иван Тодоров чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале.

Гроздовете са големи, конични, рехави. Зърната са много едри, дълги, слабо стеснени към върха. Кожицата е тъмночервено-виолетова. Сокът е безцветен. Значителна част от нормално развитите зърна са безсеменни. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален, хармоничен.

Сортът е силно растящ. Чувствителен е към ниски зимни температури и болести. Устойчив при транспортиране.

лози
дунав

Получен е чрез кръстосването на хибрида (Балкан х Риби мехур) х Кардинал през 1966 г в ВСИ „Васил Коларов” от  чл-кор. М. Кондарев и н.с. Н. Матевска.

  • Агробиологична характеристика- спада към групата на ранозреещите сортове лози (гроздето узрява към 20-30 VІІІ). Гроздът е средно голям, коничен, рехав. Зърното е много едро, продълговато с крехка, виненочервена до тъмносиня кожица. Консистенцията на зърното е хрупкава, месеста с приятен възкисел вкус. Подходяща подложка за сорта е 41 Б. 
  • Технологична характеристика- в технологична зрялост захарното съдържание е 16,6 %, а титруемите киселини 5 г/л.
  • Добив- лозите се отличават със висока родовитост и добивност (добива от лоза е около 4,480 кг, а от декар- 1344 кг). Гроздето притежава висока транспортабилност 
лози
Алфонс лавале, червен десертен сорт грозде

Има френски произход. Засега е малко разпространен у нас. Цени се на европейския пазар. Узрява едновременно с Болгара. Дава средно големи до големи, крилати и полусбити гроздове. Зърната му са едри, овални. Ципата е здрава, тъмно-синя и с много восъчен налеп. Месото е хрупкаво, с приятен хармоничен вкус. Гроздовете са с хубава външност и издръжливи на транспортиране и съхраняване. Има много добра родовитост, но проявява склонност към милерандаж. Родовитостта му е добра. Реже се на една плодна пръчка на 12-14 очи.

лози

Хамбургски мискет е десертен сорт грозде. Получен е чрез кръстосването на сортовете Александрийски мискет и Тролингер в края на ХІХ век в Пировано, (Италия).

Познат е и с имената : Мускат де Хамбург, Мускат черен александрийски, Тамайоза негра Хамбург, Хамбургски мускат и др.

Разпространен е във ФранцияУнгарияРумънияГърцияТунис, среща се в САЩАржентина и в други лозарски страни. В Българиясе среща в цялата страна, но на по-ограничени площи.

Дава добри резултати на хълмисти леки почви и при по-голяма въздушна влажност. Склонен е към изресяване. Гроздето узрява в първите дни на септември. Подходящ е за отглеждане в цялата страна. Лозите се отличават с добра родовитост. Добивът от лоза е между 3-6 кг., а от декар 1000-2000 кг.

лози

Сорт Молдова е десертен сорт грозде - комплексно устойчив. 
Създаден в резултат на междувидова хибридизация от сортовете Гузала карахСей вилар 12375 в Кишиневския институт по лозарство и винарство. Отнася се към среднозреещите или къснозреещите сортове (в зависимост от условията, при които се отглежда). Узрява около 15-25 септември. В някой по-северни райони и с по-голяма надморска височина в отделни години може да не успее да узрее напълно. Листата са средно големи, слабо нарязани, почти целокрайни, 3-5-делни. Цветът е двуполов, гроздът цилиндрично-коничен или коничен, полусбит, средно голям. Средната маса на 1 грозд е 385г. Отделни гроздове могат да достигнат тегло и до 1 кг. Зърно - едро (25/19мм), яйцевидно, тъмновиолетово, с плътен восъчен налеп. Кожицата обикновено е дебела, плътна, здрава и интензивно обагрена (характерен белег за сорта). Месестата част е хрупкава. Вкусът е неутрален. Растежът е силен, не понася сгъстяване. Лозите от сорт Молдова са силно растящи, поради което трябва да се внимава при избора на схема за засаждане. Сгъстяването при него е неприемливо, тъй като в такъв случай се наблюдава изресяване и съответно намаляване на добива
лози

Мискет червен е стар местен български винен сорт грозде. Разпространен е в цялата страна. Промишлени насаждения от него има в Сунгурларската и Просенишката долина, Карловския и Варненския район, където е и райониран, и на по-малки площи - в Старозагорско, Сливенско, Ямболско и Врачанско.

Познат е и с наименованията Ромащина (Търновско), Търнова (Шуменско), Синя теменуга (Врачанско), Турска ружица (Сърбия).

Късно зреещ винен сорт с много добра родовитост. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Развива се добре и дава добри резултати на скелетни почви по хълмовете. Подходящи за сорта са хълмистите и проветриви терени. Има среден растеж, добра родовитост и среден добив. Склонен е към изресяване. Чувствителен е на гниене. По устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Недостатъчно устойчив на сиво гниене.

Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, понякога с едно или две крила, полусбит до сбит. Зърната са средно едри, сферични, с приятен вкус и слаб мискетов аромат. Кожицата е средно дебела, жилава, розово-червена, със слаб виолетов оттенък, с восъчен налеп, напръскана с характерни тъмни точици. Месото е сочно, сладко, с приятен мискетов аромат.

лози
Блек  е червен десертен сорт грозде с повишена устойчивост към болести. 
Едри чепки - масата на отделни гроздове може да достигне и 1,5 кг. Добивът от декар е висок 2 - 2,5 тона на декар. 
Издържлив е на ниски зимни температури - до -22 °С. 

Големина на чепката 400 - 600 гр 
Големина зърното  6 - 8 гр 
Време на зреене 10-15.VIII. 

лози

Черна перла (Perla nera) е червен десертен безсеменен сорт грозде, получен в Италия чрез кръстосването на сортовете Блек роз и Перл дьо Ксаба. Сорта е познат и с името : Пировано 218.

Ранозреещ сорт : узрява през първото десетдневие на август). Неустойчив на мана, оидиум и гъбични заболявания, устойчив на ниски зимни температури. Има много добра родовитост : средният добив от лоза е около 5 кг., а от декар 1200 кг.

Гроздът е средно голям (200-300 г.), коничен, в основата силно разширен. Зърната са средно едри (3-4 г.), овални до сферични. Кожицата е средно дебела, жилава, тъмносиня до черна. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е хармоничен с подчертан мискетов аромат.

Ранен безсеменен десертен сорт. Съдържанието на захари при физиологична зрелост е 15,3 до 18,7%. Гроздето има добра транспортабилност.

бели десертни сортове

лози

Брестовица е бял десертен раннозреещ сорт грозде. Селектиран е през 1961 г. в Института по лозарство и винарство - гр.Плевен от Й.Иванов, В.Вълчев, К.Стоев и З.Занков чрез кръстосване на сортовете Италия и Янтар. Утвърден е от през 1982 г. Разпространен е на малки площи в почти всички лозарски райони на България.

Гроздовете са средно големи, конични, често крилати с едно крило, полусвити до рехави. Зърната са много едри, с продълговатоцилиндрична форма и към върха заоблени. Кожицата е дебела, еластична, жълто-зелена до кехлибареножълта, с дебел слой восъчен налеп. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е приятен и хармоничен, с лек мискетов аромат.

Брестовица е едроплоден, ранозреещ десертен сорт грозде. Гроздето му узрява през втората половина на август. Той е силно растящ, с добра родовитост и висока добивност. Склонен е към изресяване и милерандаж. Особено чувствителен е към оидиум. Лозите са слабо устойчиви на ниски зимни температури. Гроздето е сравнително устойчиво на напукване и сиво гниене. За Брестовица са подходящи по-богати и дълбоки, леки по механичен състав почви при поливни условия.

Гроздето е устойчиво за транспортиране и съхранение. Сортът има ценни стопански качества и е включен в Националната сортова листа на България като основен за производство на десертно грозде.

лози
Приста, бял десертен сорт грозде

Бял десертен сорт грозде Приста е селекциониран чрез кръстосване на сортовете Болгар и Мимоза през 1972 г, райониран е през 1988 г.

Бял десертен сорт грозде Приста. Характеристики: 
Гроздът е голям (21,2/13,4 сm), цилиндрично-коничен, много често с крило, полусбит, със средно тегло 380 g. Зърното е едро е едро (23,1/18,0 mm), продълговато, със средно тегло 5,3 g. Кожицата е средно дебела, жълтозелена с матов оттенък и плътен восъчен налеп. Консистенцията е хрупкава, а вкусът хармоничен, с добре изразен фин мискетов вкус.

Продължителността на вегетационния период в България е 133 дни.

Бял десертен сорт грозде Приста  узрява в средата на август, около седмица преди сорт Кардинал.

Лозите са средно растящи с коефициент на родовитост е 1.26. 
Среден добив грозде от хектар - 16 тона.

Структурата на грозда в технологична зрялост тегловно е 96.7% зърна и 3.3% чепки, а на зърното 90.7% месо, 6,9% кожица и 2.4% семена. Гроздето съдържа 16.2% захари и 4 g/l титруеми киселини. То има много добра транспортабилност. Издръжливостта на зърното на натиск е 1400 g, а на откъсване от дръжчицата - 50 g. Сорт ПРИСТА е подходящ за производство на ранно десертно грозде, както на открито, така и в оранжерии.


лози

Супер ран Болгар е бял десертен сорт грозде. Селектиран е в Института по лозарство и винарство – Плевен чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар.

Лозите са силно растящи с добра родовитост и добивност (средния добив от декар е 1000-1500 кг). Ранен сорт : гроздето узрява в първите дни на август. Лозите са чувствителни на оидиум, мана и ниски зимни температури. Гроздето е устойчиво на сиво гниене.

Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит, коничен или крилат с едно крило. Зърното е едро до много едро, продълговато покрито с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица. По външен вид наподобява сорта Болгар.

Използва се за прясна консумация. Отличава се с добра транспортабилност

лози
Болгар.

Болгар е вид десертен сорт грозде, той е най-ценният десертен сорт грозде в България, гроздето на който се използва главно за прясна консумация. Има произход отМала Азия. Широко разпространен в БългарияГърцияТурцияИталияИспания и Австралия.

Познат е още с имената : Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут, Болгар, Алепо, Розаки, Розакия, Розети, Реджина и др.

Най-добре плододават лозите, които се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.

Нападат се от гъбни болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури. При неблагоприятни климатични условия по време на цъфтежа се появяват милерандаж и клейстогамия.

Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи, продълговатоцилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта, понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцетострана[1].

Опитите, проведени в България показват, че под влияние на вегетационните поливки добивът от сорта Болгар се увеличава с 24 - 200 процента[2].

лози

Наслада, десертен сорт грозде - комплексно устойчив

Сортът грозде Наслада е комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 37.

Гроздът на Наслада е средно голям, коничен, рехав. Средната маса на един грозд е 260г. Средната маса на едно зърно е около 4г. Зърното е средно едро, почти сферично. Кожицата е тънка, крехка, зеленикавожълта до кехлибареножълта. Консистенцията на зърното е месеста и сочна. Вкусът е хармоничен, със слаб мискетов аромат.

Сортът Наслада е среднозреещ-гроздето му узрява втората половина на септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Гроздето от сорта Наслада е подходящо за двустранно използване-като десертно и винено.

В технологична зрелост съдържанието на захари в гроздето е между 18 и 20%.

Сорт Наслада е с повишена студоустойчивост.


лози

Виктория е румънски сорт, създаден от кръстосване на сортовете Кардинал и Болгар. Гроздът е голям, коничен. Зърното е много едро, продълговато. Кожицата е дебела, жилава, жълто-зелена. Консистенцията е месеста и много вкусна. Има добър търговски вид. Издържа на транспорт и продължително съхранение.


лози
Италия, бял десертен сорт грозде

Десертен сорт бяло грозде ИТАЛИЯ. 

Средно- до къснозреещ сорт (гроздето узрява през втората половина на септември). Чувствителен е към болести и неприятели, като на сиво гниене е сравнително устойчив. По родовитест и добивност сортът отстъпва на сорта Болгар. Гроздето е транспортабилно подходящо за съхраняване и износ.


лози
Афродита, сорт грозде

Афродита е сорт грозде от типа на безсеменните.

Ражда редовно и по много. По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.

Разреждане: реже се само на чепове. Ако се претовари пак успява да изхрани, но закъснява. При нормално натоварване гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибарено - жълт цвят. Крехка ципа, леко хрупкаво, топящо. Много сладко.

Започва да зрее около 10 август и към 15 е напълно готово.

Студоустойчивост - нормална за десертните лози. Не се забелязва милерандаж. Третира се с препарати както и останалите.

Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина. Отличава се с много добра транспортабилност, 
отличен търговски вид и вкусови качества.


червени винени сортове

лози
строгозия
мавруд
евмолпия
мерло
каберне совинюн
каберне фран
пино ноар

бели винени сортове

лози
мускат отонел
шардоне
кайлъшки мискет
траминер
поморийски бисер
димят
лози
лозов посадъчен материал 
4лв за брой
лози
лозов посадъчен материал в контейнер
5лв за брой
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.