червени десертни сортове
Мискет русенски е червен десертен сорт грозде. Селектиран е в България чрез кръстосването на сортовете Кардинал и Хамбургски мискет през 1973 г. от Ив.Тодоров и З.Занков. Разпространен е из цялата страна.
Раннозреещ сорт : гроздето узрява в края на юли и началотона август. Лозите са среднорастящи, с добра устойчивост на ниски зимни температури и сиво гниене. Лозите проявяват добра възстановителна способност след силни зимни повреди. Сортът е подходящ за отглеждане във всички лозарски райони и полупланински места с надморска височина до 700-800 м. Средният добив от една лоза при стъблено отглеждане е 4-5 кг, а от декар - до 1500 кг.
Гроздът е голям (300 г.), рехав. Зърната са едри (4,8 г.), овални, тъмно-лилави до черни. Консистенцията е хрупкава, с приятен вкус и силно изразен мискетов аромат. Сокът е безцветен.
Използва се за прясна консумация. Гроздето не се напуква, не гние и е с много добра транспортабилност. Захарното съдържание в гроздето в технологична зрялост е 16 %, а титруемите киселини са 4,24 г/л.
Кардинал е червен десертен сорт грозде с произход от САЩ. Сортът е създаден в Калифорния през 1939 г. чрез кръстосване на сортовете Фламе Токай и Алфонс Лавале. Широко разпространен в България, Сърбия , Франция и Италия. В България сортът е внесен през 1962 г., след което започва неговото бързо разпространение.
Ценен ранен десертен сорт. Узрява през първата половина на август.
Гроздовете са средно големи до големи, най-често рехави, разклонени. Зърната са едри, с овална форма и слабо изразени надлъжни ребра. Кожицата е тъмновиолетова, средно дебела, крехка. Месото е хрупкаво, приятно на вкус, със слаб мискетов аромат . Зърната са неизравнени по големина.
Използва се за прясна консумация и за приготвяне на сокове и компоти. Отличава се с висока родовитост, добивност и добра транспортабилност.
Велика е червен десертен ранно и среднозреещ сорт грозде. Селектиран е през 1987 г. от Иван Тодоров чрез кръстосване на сортовете Болгар и Алфонс Лавале.
Гроздовете са големи, конични, рехави. Зърната са много едри, дълги, слабо стеснени към върха. Кожицата е тъмночервено-виолетова. Сокът е безцветен. Значителна част от нормално развитите зърна са безсеменни. Консистенцията е хрупкава, а вкусът - неутрален, хармоничен.
Сортът е силно растящ. Чувствителен е към ниски зимни температури и болести. Устойчив при транспортиране.
Получен е чрез кръстосването на хибрида (Балкан х Риби мехур) х Кардинал през 1966 г в ВСИ „Васил Коларов” от чл-кор. М. Кондарев и н.с. Н. Матевска.
- Агробиологична характеристика- спада към групата на ранозреещите сортове лози (гроздето узрява към 20-30 VІІІ). Гроздът е средно голям, коничен, рехав. Зърното е много едро, продълговато с крехка, виненочервена до тъмносиня кожица. Консистенцията на зърното е хрупкава, месеста с приятен възкисел вкус. Подходяща подложка за сорта е 41 Б.
- Технологична характеристика- в технологична зрялост захарното съдържание е 16,6 %, а титруемите киселини 5 г/л.
- Добив- лозите се отличават със висока родовитост и добивност (добива от лоза е около 4,480 кг, а от декар- 1344 кг). Гроздето притежава висока транспортабилност
Има френски произход. Засега е малко разпространен у нас. Цени се на европейския пазар. Узрява едновременно с Болгара. Дава средно големи до големи, крилати и полусбити гроздове. Зърната му са едри, овални. Ципата е здрава, тъмно-синя и с много восъчен налеп. Месото е хрупкаво, с приятен хармоничен вкус. Гроздовете са с хубава външност и издръжливи на транспортиране и съхраняване. Има много добра родовитост, но проявява склонност към милерандаж. Родовитостта му е добра. Реже се на една плодна пръчка на 12-14 очи.
Хамбургски мискет е десертен сорт грозде. Получен е чрез кръстосването на сортовете Александрийски мискет и Тролингер в края на ХІХ век в Пировано, (Италия).
Познат е и с имената : Мускат де Хамбург, Мускат черен александрийски, Тамайоза негра Хамбург, Хамбургски мускат и др.
Разпространен е във Франция, Унгария, Румъния, Гърция, Тунис, среща се в САЩ, Аржентина и в други лозарски страни. В Българиясе среща в цялата страна, но на по-ограничени площи.
Дава добри резултати на хълмисти леки почви и при по-голяма въздушна влажност. Склонен е към изресяване. Гроздето узрява в първите дни на септември. Подходящ е за отглеждане в цялата страна. Лозите се отличават с добра родовитост. Добивът от лоза е между 3-6 кг., а от декар 1000-2000 кг.
Сорт Молдова е десертен сорт грозде - комплексно устойчив.
Създаден в резултат на междувидова хибридизация от сортовете Гузала карахСей вилар 12375 в Кишиневския институт по лозарство и винарство. Отнася се към среднозреещите или къснозреещите сортове (в зависимост от условията, при които се отглежда). Узрява около 15-25 септември. В някой по-северни райони и с по-голяма надморска височина в отделни години може да не успее да узрее напълно. Листата са средно големи, слабо нарязани, почти целокрайни, 3-5-делни. Цветът е двуполов, гроздът цилиндрично-коничен или коничен, полусбит, средно голям. Средната маса на 1 грозд е 385г. Отделни гроздове могат да достигнат тегло и до 1 кг. Зърно - едро (25/19мм), яйцевидно, тъмновиолетово, с плътен восъчен налеп. Кожицата обикновено е дебела, плътна, здрава и интензивно обагрена (характерен белег за сорта). Месестата част е хрупкава. Вкусът е неутрален. Растежът е силен, не понася сгъстяване. Лозите от сорт Молдова са силно растящи, поради което трябва да се внимава при избора на схема за засаждане. Сгъстяването при него е неприемливо, тъй като в такъв случай се наблюдава изресяване и съответно намаляване на добива
Мискет червен е стар местен български винен сорт грозде. Разпространен е в цялата страна. Промишлени насаждения от него има в Сунгурларската и Просенишката долина, Карловския и Варненския район, където е и райониран, и на по-малки площи - в Старозагорско, Сливенско, Ямболско и Врачанско.
Познат е и с наименованията Ромащина (Търновско), Търнова (Шуменско), Синя теменуга (Врачанско), Турска ружица (Сърбия).
Късно зреещ винен сорт с много добра родовитост. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Развива се добре и дава добри резултати на скелетни почви по хълмовете. Подходящи за сорта са хълмистите и проветриви терени. Има среден растеж, добра родовитост и среден добив. Склонен е към изресяване. Чувствителен е на гниене. По устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните сортове и превъзхожда редица чужди винени сортове. Недостатъчно устойчив на сиво гниене.
Гроздът е средно голям, цилиндрично-коничен, понякога с едно или две крила, полусбит до сбит. Зърната са средно едри, сферични, с приятен вкус и слаб мискетов аромат. Кожицата е средно дебела, жилава, розово-червена, със слаб виолетов оттенък, с восъчен налеп, напръскана с характерни тъмни точици. Месото е сочно, сладко, с приятен мискетов аромат.
Едри чепки - масата на отделни гроздове може да достигне и 1,5 кг. Добивът от декар е висок 2 - 2,5 тона на декар.
Издържлив е на ниски зимни температури - до -22 °С.
Големина на чепката 400 - 600 гр
Големина зърното 6 - 8 гр
Време на зреене 10-15.VIII.
Черна перла (Perla nera) е червен десертен безсеменен сорт грозде, получен в Италия чрез кръстосването на сортовете Блек роз и Перл дьо Ксаба. Сорта е познат и с името : Пировано 218.
Ранозреещ сорт : узрява през първото десетдневие на август). Неустойчив на мана, оидиум и гъбични заболявания, устойчив на ниски зимни температури. Има много добра родовитост : средният добив от лоза е около 5 кг., а от декар 1200 кг.
Гроздът е средно голям (200-300 г.), коничен, в основата силно разширен. Зърната са средно едри (3-4 г.), овални до сферични. Кожицата е средно дебела, жилава, тъмносиня до черна. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е хармоничен с подчертан мискетов аромат.
Ранен безсеменен десертен сорт. Съдържанието на захари при физиологична зрелост е 15,3 до 18,7%. Гроздето има добра транспортабилност.
бели десертни сортове
Брестовица е бял десертен раннозреещ сорт грозде. Селектиран е през 1961 г. в Института по лозарство и винарство - гр.Плевен от Й.Иванов, В.Вълчев, К.Стоев и З.Занков чрез кръстосване на сортовете Италия и Янтар. Утвърден е от през 1982 г. Разпространен е на малки площи в почти всички лозарски райони на България.
Гроздовете са средно големи, конични, често крилати с едно крило, полусвити до рехави. Зърната са много едри, с продълговатоцилиндрична форма и към върха заоблени. Кожицата е дебела, еластична, жълто-зелена до кехлибареножълта, с дебел слой восъчен налеп. Консистенцията е месеста, сочна. Вкусът е приятен и хармоничен, с лек мискетов аромат.
Брестовица е едроплоден, ранозреещ десертен сорт грозде. Гроздето му узрява през втората половина на август. Той е силно растящ, с добра родовитост и висока добивност. Склонен е към изресяване и милерандаж. Особено чувствителен е към оидиум. Лозите са слабо устойчиви на ниски зимни температури. Гроздето е сравнително устойчиво на напукване и сиво гниене. За Брестовица са подходящи по-богати и дълбоки, леки по механичен състав почви при поливни условия.
Гроздето е устойчиво за транспортиране и съхранение. Сортът има ценни стопански качества и е включен в Националната сортова листа на България като основен за производство на десертно грозде.
Бял десертен сорт грозде Приста е селекциониран чрез кръстосване на сортовете Болгар и Мимоза през 1972 г, райониран е през 1988 г.
Бял десертен сорт грозде Приста. Характеристики:
Гроздът е голям (21,2/13,4 сm), цилиндрично-коничен, много често с крило, полусбит, със средно тегло 380 g. Зърното е едро е едро (23,1/18,0 mm), продълговато, със средно тегло 5,3 g. Кожицата е средно дебела, жълтозелена с матов оттенък и плътен восъчен налеп. Консистенцията е хрупкава, а вкусът хармоничен, с добре изразен фин мискетов вкус.
Продължителността на вегетационния период в България е 133 дни.
Бял десертен сорт грозде Приста узрява в средата на август, около седмица преди сорт Кардинал.
Лозите са средно растящи с коефициент на родовитост е 1.26.
Среден добив грозде от хектар - 16 тона.
Структурата на грозда в технологична зрялост тегловно е 96.7% зърна и 3.3% чепки, а на зърното 90.7% месо, 6,9% кожица и 2.4% семена. Гроздето съдържа 16.2% захари и 4 g/l титруеми киселини. То има много добра транспортабилност. Издръжливостта на зърното на натиск е 1400 g, а на откъсване от дръжчицата - 50 g. Сорт ПРИСТА е подходящ за производство на ранно десертно грозде, както на открито, така и в оранжерии.
Супер ран Болгар е бял десертен сорт грозде. Селектиран е в Института по лозарство и винарство – Плевен чрез кръстосването на сортовете Италия и Янтар.
Лозите са силно растящи с добра родовитост и добивност (средния добив от декар е 1000-1500 кг). Ранен сорт : гроздето узрява в първите дни на август. Лозите са чувствителни на оидиум, мана и ниски зимни температури. Гроздето е устойчиво на сиво гниене.
Гроздът е средно голям до голям, коничен, полусбит, коничен или крилат с едно крило. Зърното е едро до много едро, продълговато покрито с тънка, жилава, жълто-зелена до кехлибарена кожица. По външен вид наподобява сорта Болгар.
Използва се за прясна консумация. Отличава се с добра транспортабилност
Болгар е вид десертен сорт грозде, той е най-ценният десертен сорт грозде в България, гроздето на който се използва главно за прясна консумация. Има произход отМала Азия. Широко разпространен в България, Гърция, Турция, Италия, Испания и Австралия.
Познат е още с имената : Карабурну, Афуз Али, Датие де Бейрут, Болгар, Алепо, Розаки, Розакия, Розети, Реджина и др.
Най-добре плододават лозите, които се отглеждат на дълбоки, свежи, хумусно-карбонатни черноземи на льосова основа, канелено-горски и алувиално-наносни почви.
Нападат се от гъбни болести, неприятели и не са устойчиви на ниски зимни температури. При неблагоприятни климатични условия по време на цъфтежа се появяват милерандаж и клейстогамия.
Отличава се с големи до много големи конични, крилати, полусбити до рехави гроздове. Зърната на този сорт грозде са много големи, продълговатоцилиндрични, понякога яйцевидни, хрупкави, с хармоничен вкус. Кожицата е дебела, здрава, но не е жилава, кехлибареножълта, понякога с ръждиви петна по огряваната от слънцетострана[1].
Опитите, проведени в България показват, че под влияние на вегетационните поливки добивът от сорта Болгар се увеличава с 24 - 200 процента[2].
Наслада, десертен сорт грозде - комплексно устойчив
Сортът грозде Наслада е комплексно устойчив, получен чрез кръстосване на сортовете Мискет хамбургски и Сейв Вилар 12 37.
Гроздът на Наслада е средно голям, коничен, рехав. Средната маса на един грозд е 260г. Средната маса на едно зърно е около 4г. Зърното е средно едро, почти сферично. Кожицата е тънка, крехка, зеленикавожълта до кехлибареножълта. Консистенцията на зърното е месеста и сочна. Вкусът е хармоничен, със слаб мискетов аромат.
Сортът Наслада е среднозреещ-гроздето му узрява втората половина на септември. Лозите са силнорастящи, с много добра родовитост при стъблени формировки и смесена резитба. Гроздето от сорта Наслада е подходящо за двустранно използване-като десертно и винено.
В технологична зрелост съдържанието на захари в гроздето е между 18 и 20%.
Сорт Наслада е с повишена студоустойчивост.
Виктория е румънски сорт, създаден от кръстосване на сортовете Кардинал и Болгар. Гроздът е голям, коничен. Зърното е много едро, продълговато. Кожицата е дебела, жилава, жълто-зелена. Консистенцията е месеста и много вкусна. Има добър търговски вид. Издържа на транспорт и продължително съхранение.
Десертен сорт бяло грозде ИТАЛИЯ.
Средно- до къснозреещ сорт (гроздето узрява през втората половина на септември). Чувствителен е към болести и неприятели, като на сиво гниене е сравнително устойчив. По родовитест и добивност сортът отстъпва на сорта Болгар. Гроздето е транспортабилно подходящо за съхраняване и износ.
Афродита е сорт грозде от типа на безсеменните.
Ражда редовно и по много. По родовитост не отстъпва на Кардинал и Хамбургски мискет.
Разреждане: реже се само на чепове. Ако се претовари пак успява да изхрани, но закъснява. При нормално натоварване гроздовете са едри - около килограм - рехави. Зърната са едри - почти като на Болгар - леко сърцевидни - 7,5 г., овални с кехлибарено - жълт цвят. Крехка ципа, леко хрупкаво, топящо. Много сладко.
Започва да зрее около 10 август и към 15 е напълно готово.
Студоустойчивост - нормална за десертните лози. Не се забелязва милерандаж. Третира се с препарати както и останалите.
Добивът на грозде е около 2 тона/дка. Гроздето съдържа 16% захари и 6 г/л киселина. Отличава се с много добра транспортабилност,отличен търговски вид и вкусови качества.